Chile je země s nepopsatelným potenciálem výroby vína. Jsou zde zastoupena vinařství s tradicí i bez ní, společným jmenovatelem je rostoucí kvalita vín.
Před více jak 40 lety se Chile prosadila jako země s naprosto neodolatelnými podmínkami pro pěstování vín. Díky zahraničním investicím se oblast dále rozvíjí. Dnes tato podlouhlá země na západním úpatí And získala přezdívku výkladní skříní jižní Ameriky. Úspěch Chile byl o to větší, že nebyl a napadena révokazem phyloxery.

Nepřekvapí proto, že životnost keřů vinné révy je zde mnohanásobně delší než jinde ve světě. V 16. století španělští dobyvatelé na kontinent přivezli vinnou révu a sudy pro výrobu vín, v polovině 18. století se začaly používat i francouzské klasické odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc aj. Současná historie se datuje do osmdesátých letech minulého století, kdy se masivně začaly používat nerezové tanky pro řízenou fermentaci a dřevené sudy ke staření vín. Rostl tedy nejen export, ale i kvalita vína a počet vinařství – v roce 1995 jich bylo 12 a v roce 2005 70. Největším exportním trhem je dnes USA.
Central Valley (Centrální údolí) se svými čtyřmi regiony (Curicó Valley, Maipo Valley, Rapel Valley, Maule Valley) a severnější oblast Aconcagua s údolími Aconcagua a Casablanca je nejdůležitější a nejproduktivnější oblastí. Podnebí je ovlivněno pohořím And na východní straně a Tichým oceánem na západní. Klima je zde různorodé – od horkého a suchého na severu až po chladnější na jihu. Průměrný roční srážkový úhrn je nízký, jen činí 38 mm – proto je většina chilských vinic uměle zavlažována. Vinařská oblast Valle Central tvoří 78 % z vinné révy pro výrobu vína s celkem 144,277.28 ha.
Poloha vinic pod Andami způsobuje velké rozdíly mezi teplotami přes den a v noci, tyto velké teplotní změny umožňují v hroznech udržet dostatek kyseliny a aroma. Celkově se podnebí velmi podobá středomořskému – průměrné roční teploty jsou 15-18 °C, v létě i přes 30 °C. Chilský vinařský zákon je blíž kalifornskému (USA), než např. francouzskému AOC systému. Zákon začal platit až v roce 1995 – ustanovuje hranice pěti hlavních oblastí (Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central a Southern Chile) a reguluje značení na etiketách. Neobsahuje však pravidla pro užívání odrůd vín, vinohradnictví ani postupy výroby. Zákon také stanovuje, že víno musí obsahovat minimálně 75 % odrůdy deklarované na etiketě, stejně tak jako uvedeného ročníku a regionu původu. U vyšších tříd se také můžeme setkat s klasifikací Reserva a Gran Reserva, ovšem s mnohem přijatelnější cenou než např. ve Španělsku.
Chilská vína velmi populární a vyhledávaná i přes krátkou vinařskou historii. Za velmi příznivou cenu se zde nabízí příjemná, ovocná, nezaměnitelná a výrazně buketní vína pro nenáročné i pro znalce.
Zdroje: [wikipedia.org, wine-searcher.net]